četrtek, 9. oktober 2008

Gimnazija Nova Gorica

Moj prevoz za danes je bil izjemoma z avtomobilom, ker drugače ne bi mogel zvozit dneva še z drugimi obveznostmi. Se zgodi tudi tistim, ki delajo delavnice o trajnostni mobilnosti! Vožnja je bila kar prijetna... edino kar resnično manjka pri avtocesti do Nove Gorice je avtocesta do Nove Gorice (tisti predel od Razdrtega mimo Ajdovščine, ki ga delajo že kar nekaj časa). Ko bo to pošlihtano, bo ok. Na šoli me je sprejela podravnateljica ga. Neda Perko, ki mi je tudi razkazala šolo. Delavnica je bila izvedena v razredu št.28 (kjer smo zaradi projektorja mogli ven selit drugo profesorico v razred št.24 :D). Bilo je približno trideset dijakov, mešana skupina, 2.B. Bili so the best. Predstavitev se mi seli pod kožo. :D, skupinska dinamika pa je tudi vsakič boljša. Edino prehitel me je zvonec (zmanjkalo je časa za drugi delovni list). Imeli smo kar blok uri, brez odmora. Sicer smo se zmenili, da jih spustim prej, če uspem končat pa nisem... se zgodi. Pot nazaj v LJ je bila brez posebnosti... razen ogromne gneče :D (kar trikrat smo obstali popolnoma... preplastujejo cesto).

Izpostavljeno:
- odpadke načeloma ločujejo. Eni, čeprav doma ostala družina ločuje, ne ker so (pre)leni
- skoraj vsi ločujejo papir
- ponekod ni kontejnerjev, oz. ekoloških otokov
- predlagajo uporabo vlaka, ker je cenejši
- želijo si še cenejšega jpp
- pozdravljajo zastonj trolo v NG
- v nos jim gre to, da je zastonj trola do LOKE, lahko bi bila tudi do ŠEMPASA (+5km), ker bi potem imeli nekateri brezplačno JPP vožnjo do šole, tako pa gredo z avtom ali z JPP za 2€
- pravijo, da za 5 km potrebujejo s kolesom približno 15 minut
- nekateri si želijo čimprej vozniško, ker je to kul
- menijo, da je potrebno dati večjo pozornost in prednost oblikam nemotoriziranega prometa
- všeč so jim predstavljeni filmčki
- punce nosijo več slovenskih izdelkov, kot fantje
- večkrat nakupujejo v Italiji - italijanske izdelke, ki so cenejši ne pa nujno boljše kakovosti
- ugotovili smo primer trajnostne potrošnje, ki ga poznajo vsi mladostniki v NG (vendar ga ne tolmačijo na tak način): kupujejo italijasko nutello, ker je naredila manj km in je boljša (v Sloveniji imamo Nutello iz Poljske)
- z veseljem gredo peš do Qlandie (novo nakupovalno središče)
- obvoznica rešuje NG in je speljala velik del prometa mimo bivalnih naselij


lp,p

Filmček, ki prikazuje "utrip" skupinske dinamike - razporejanje po oddaljenosti od šole:


Slike:


Ni komentarjev: